Mrkopalj
Home >> Aktivnosti >> Mrkopalj -home------------------------------------natragsljedeća

 

 

 

Čelimbaša

Skijalište Čelimbaša nalazi se u mjestu Mrkopalj udaljenom 15–ak km od izlaza Delnice s auto-ceste Rijeka – Zagreb.

Kada siđete s auto-ceste, nastavite desno, starom cestom u smjeru Rijeke. Nakon 5 km jasno je označeno mjesto Mrkopalj. Također je u samom mjestu tablom označen smjer skijališta Čelimbaša. Mjesto se nalazi na 832 m nadmorske visine.

Kada stignete do podnožja vučnice, dočekat će vas veliko i prostrano parkiralište. Na vrh (1084 m) će vas odvesti vučnica (tanjurići) dužine 720 m. Potreban je oprez jer je vučnica dosta strma.

Skijalište se sastoji od triju staza, turističke, crvene - dužine 1350 m, crne - dužine 500 m i sunčane, također crvene - dužine 1000 m. U funkciji je trenutno samo turistička crvena staza. Staza je široka i dovoljno duga da vam pruži puno dobra skijanja. Tri su prijelomnice. a nagib je u potpunosti u skladu s crvenom oznakom staze. Preostale dvije staze su kraće, ali zato još strmije i mislimo da bi bile izvrsne s dovoljnom količinom snijega i za zahtjevnije skijaše. Staze se svakodnevno uređuju s dva ratraka. Na Čelimbaši ćete ugodno provesti dan na snijegu i suncu.

Osim Čelimbaše tu je i biatlonska staza Zagmajna za treniranje i rekreacijsko trčanje ukupne dužine 4,5 km. Postavlja se i jedan baby-lift dužine 250 m.

Cijena dnevne karte za sezonu 2004./05. bila je 50 kn, a poludnevne 35 kn dok je za baby-lift cijena bila 20 kn, a poludnevna 10 kn.

Potrebno je napomenuti da Mrkopalj raspolaže i solidnim smještajnim kapacitetima, većinom privatnim. Također, u samom podnožju skijališta nudi se usluga ski servisa i ski-škole.

Dakako, treba pohvaliti i poduprijeti svaku mogućnost skijanja u zapuštenom, ali potencijalima bogatom, Gorskom kotaru. Čelimbašu bismo istaknuli kao jedno od starijih i dugotrajnijih skijališta te svakako kao skijalište s najvećim potencijalom u Gorskom kotaru. Planira se proširenje staza, gradnja umjetnoga jezera za lakše zasnježenje staza i kupnja žičare s većim kapacitetom.


 

   
autor
sk Mrkopalj / design & development: rackiz