Platak
Home >> Aktivnosti >> Platak -home------------------------------------natragsljedeća

 

 

 

Platak

Platak je malo, obiteljsko skijalište u neposrednoj blizini Rijeke s brojnim mogućnostima za rekreaciju, kako zimi tako i ljeti. Vjerojatno je jedino skijalište u našoj blizini gdje s vrha sjedežnice (1.363 m) možete uživati u pogledu na more.

Doći autom na Platak vrlo je jednostavno i brzo (oko pola sata vožnje od Rijeke). S auto-ceste Rijeka -Zagreb treba izići na čvoru kod auto-motodroma "Grobnik" te se zaputiti starom cestom prema Zagrebu.

Skretanje na cestu za Platak (lijevo, ako se ide iz smjera Rijeke) vrlo je dobro obilježeno te odatle brdskom cestom ima 8 km vožnje. U zimskim uvjetima vožnje ova cesta se pretvara u jednosmjernu te se promet odvija naizmjence. Tabele s vremenskim rasporedom "smjerova" smještene su na glavnom raskrižju i na izlazu s parkirališta na Platku (na slici desno). Ljeti ovoga ograničenje nema, ali ipak preporučamo opreznu vožnju jer je cesta uska. Parkiralište je uređeno (izravnano, ali zemljano) i prostrano, ali vikendima se znaju stvoriti poprilične gužve. I nemojte se iznenaditi - zimi se naplaćuje, barem u prvom dijelu sezone (15 kn po autu).

Skijalište je izgrađeno sredinom prošloga stoljeća, a nakon izgradnje dvosjedežnice Radeševo (1979.) Platak je postao vrlo popularan. Upravo na njem su odgojeni gotovo svi riječki skijaši. Nažalost, nakon "zlatnih" 1980-ih godina, kada je skijaška sezona na Platku trajala gotovo čitavu zimu, a snijega je bilo više od 2 metra, 1990-ih Platak je lagano posustao što zbog nedostatka snijega, što zbog zastarjele opreme i neulaganja u infrastrukturu. Srećom, zadnjih nekoliko godina stvari se mijenjaju na bolje. Uložen je novac u pogon za umjetno zasnježivanje, kupljene su nove ralice, žičare se renoviraju, staze su dobile face-lifting, parkiralište je uređeno i prošireno, a ugostiteljski objekti su u potpunosti preuređeni. Osim ovoga od nedavno je u ponudi i noćno skijanje. Ali, nažalost veliki broj žičara, koje su nekada prevozile skijaše, danas više ne postoje, a staze stoje zarasle i zapuštene.

Platak, kao relativno malo skijalište s 10 km (nerealno!) deklariranih staza, nema puno toga ponuditi skijašima koji su navikli na velika skijališta u inozemstvu. Jedna dvosjedežnica, Radeševo, s jednom crvenom (1 km, br. 4. na slici gore) i jednom plavom, "turističkom" stazom (3 km, br. 6. na slici gore), te tri ski-lifta s kratkim plavo-crvenim stazama (od čega rade uglavnom samo Pribeniš 1 (br. 1.) i eventualno Tešnja (br. 7.), te jedan baby-lift (br. 2).

Staze, nažalost, međusobno nisu povezane tako da ako s dvosjedežnice Radeševo želite preći na Pribeniš i nazad, morat ćete jedan dio prepješačiti. Za ljubitelje netaknutoga snijega s desne strane Radeševa postoji staza, Radeševo 2, koja je nekad služila za natjecanja i koja, nažalost, nije građevinski uređena pa strojevi ne mogu njome voziti (br. 5.). Ako napada dovoljno snijega, moguće je skijanje i ispod dvosjedežnice.

Osim skijanja Platak nudi i druge oblike zimskih radosti. U dolini Pribeniša napravljena je staza dužine oko 1 km za motorne sanjke. Osim sanjka (motornih i onih običnih) na Platku je moguće iznajmiti i kompletnu skijašku opremu. Za sve željne sanjkanja nekadašnja staza, koja više nije u pogonu, pretvorena je u sanjkalište (br. 8.), a u sezoni 2005./06. na stazi Pribeniš izgrađen je i mali snježni park.

Ugostiteljska ponuda uključuje dva planinarska doma, manji "Sušak", te veći i popularniji "Platak". Smještajni kapacitet dostatan je za 90 osoba u velikom domu i tijekom zime vrlo je popularan među osnovnoškolcima koji organizirano zimuju na Platku.

Osim zimi Platak je vrlo popularan i ljeti, kao ishodište brojnih zaljubljenika u planine. Na samo nekoliko sati hoda uređenim i obilježenim planinarskim stazama, nalaze se vrhovi Snježnik i Risnjak, s prekrasnim vidikovcima. Makadamske ceste po Platku izvrsne su za brdski biciklizam ili laganu šetnju prirodom, a domovi su otvoreni cijele godine.

na vrh

 

 

   
autor
sk Mrkopalj / design & development: rackiz