Mrkoplja
Home >> Povijest >> Mrkopalj
_home___________________

 

 Zašto u Mrkoplju?

Godine 1912. u Mrkopalj nas je uputio pokojni dr. Tomo Cuculić, rođeni Mrkopaljac, kad je kao član Hrvatskoga akademskoga sportskoga kluba HAŠK saznao da za skijanje tražimo golo brdo sa skijaškim terenima. U Mrkopalj smo krenuli koncem prosinca 1912. godine dr. Ante Pandaković i ja da provjerimo informacije koje su mnogo obećavale. I zaista, mrkopaljska zasnježena brda osvojila su nas i zadivila već kad smo ih izdaleka ugledali.

I tako smo za skijaški sport otkrili Mrkopalj, mjesto na značajnoj nadmorskoj visini od 824 m, okruženo sa svih strana, naročito s južne, planinama koje ga štite zimi od toplih južnih vjetrova. Te planine, pokrivene prostranim pašnjacima i sjenokošama, dostižu nad samim Mrkopljem nadmorsku visinu od 1085 m do 1269 m nadvisujući ga više od 400 m. Sunčane sa zapadne, a zaklonjene od sunca sa sjeverne i istočne strane pružaju i mnogo sunca i snježnu podlogu do kasno u proljeće. Tu se nižu blago položene i strme gole padine i pitome šume koje ushićuju svakoga, skijaša i trkača, i smjeloga vozača alpskih disciplina. Sama priroda obdarila je Mrkopalj svim što je prijeko potrebno za razvitak zimskoga središta, naročito za skijaški sport, i to obilnije nego li bilo koji drugi kraj u Hrvatskoj.

Mrkopalj za sada nema hotel, ali je svaka njegova kuća zapravo hotel svoje vrste, s uljudnom podvorbom domaćina. Gostoljubivost Mrkopaljca primjerna je.

Mrkopalj za sada nema ni toliko poželjnu žičaru koja bi skijaše odvezla na vrh Čelimbaše (1085 m) ili Maja (1269 m).

Nagli razvitak skijaških sportova već danas ima prostornu širinu, a to mu ne mogu pružiti jedno ili dva zimovališta u Gorskome kotaru, pa s toga razloga treba iskoristiti što prije i prirodne blagodati Mrkoplja. Tu gdje je priroda stvorila jedinstveno lijepe i pogodne skijaške terene i pruža tijekom čitave godine idealne klimatske prilike, što to je primarno za razvitak skijaških sportova, jakoga zimskoga i ljetnoga središta, držimo da neće biti teško osigurati u doglednoj budućnosti i materijalna sredstva za rješavanje tih prvenstvenih potreba. To konačno nije samo vrlo značajno za naš sport, već i za naš turizam.

U današnje motorizirano doba neznatna je udaljenost Mrkoplja od željezničke pruge i auto-puta Rijeka - Zagreb.

Duboko sam uvjeran da će u skoroj budućnosti Mrkopalj i njegova okolica značiti za suvremeno skijanje i zimski turizam u Hrvatskoj ono što je prije 50 godina bio za početke organiziranoga skijanja.

Napisao dr. Ivo Lipovšćak za "Zlatni skijaški jubilej, Mrkopalj 1913. – 1963."

na vrh

 

 

 
sk Mrkopalj / design & development: rackiz